"Den som inte förstår vad som håller på att hända och vad konsekvensen blir är lyckligt okunnig."


2007 skrev Fredrik Reinfeldt (M) och Margot Wahlström (S) en gemensam artikel i DN.

“Vi tror båda på ett Europasamarbete som söker globala lösningar.  För Sverige är det självklart att verka för ett Europa som kan leverera konkreta svar på globaliseringens utmaningar. Det handlar framför allt om att hantera ekonomi, miljö, jobb, immigration, demokrati och säkerhet.”

Nu har det gått snart 10 år sedan uttalandet och 20 år sedan vi gick med i EU, vilka punkter kan vi bocka av? Eller åtminstone säga att vi är en bit på rätt väg?


Globaliseringens utmaningar

Att globaliseringen är något att sträva efter kan vi se i uttalandet ovan från 2007. Men vad innebär det egentligen? Globalisering betyder rörlighet, att varor kan röra sig över hela världen och människor likaså. Det har varor och människan gjort i alla tider om än inte så snabbt som idag, finns det någon skillnad? Globaliseringen innebär också att makten förflyttas, vi kan se att mycket av makten förflyttat från Sverige till EU.

Nej det ligger något annat bakom denna globaliseringsiver. Har du funderat på att det är alltid storbolag och politiker som pratar om fördelarna med globalisering. Läs om de tidigare svenska bolagen till vänster.


Globaliseringen gör de rika rikare

De skriver “Globaliseringens utmaningar”. Globaliseringen är ingen utmaning utan en möjlighet. Utmaningen är att de vill ge sig själva och de rika ännu mer, någon annan utmaning finns inte om man inte själv vill skapa den.

Miljön, jobben, immigrationen, demokratin och säkerheten. Detta är vackra ord som används för att vi vanliga medborgare skall “förstå”, men verkligheten har vi alla sett blir annorlunda.


Miljön

Om du frågar någon som är lite äldre så kan denne säkert berätta att för 20 år hade folk skrattat om någon kom på ideen att man skulle transportera nyfångade räkor från Norge med lastbil till Spanien för att skalas och sedan frysas ned och tillbaka igen, eller att Findus skickar torsk fångad i Norge fryses ned och skickas på en 80 dagar tur till Kina för att rensas för att sedan frysas ned och skickas tillbaka till Sverige, idag är det verklighet. Eller att handel med hushållsavfall har blivit en pengamaskin, Sverige importerar avfall från både Tyskland och England idag vilket inte gynnar miljön.


Jobben

Jo jobben har ökat, men det har också Europas befolkning så det är ett nollsummespel. Idag är arbetslösheten i Europa 9,5%. Men det finns ett stort mörkertal då politiker genom olika arbetsmarknadsåtgärder med bl.a jobbstöd som finansieras med skattepengar och dessa räknas då inte med i statistiken. I Sverige räknas en person som går på en arbetsmarknadskurs på Arbetsförmedlingen mer än


Illegala invandrare

Vi har ca. 4000 tiggare samt 60-80.000 flyktingar och illegala invandrare som skall utvisas enligt polisen. Mörkertalet är stort eftersom de som är här illegalt inte registreras, så vi har faktiskt ingen aning. Nästan 100.000 människor befinner sig alltså illegalt  i Sverige. De arbetar inte men måste ju försörja sig på något annat sätt. Dessa visas heller inte i statistiken som arbetslösa eftersom de inte “syns”.


Demokratin

Mycket av “demokratin” har flyttats till Bryssel, här fattar våra beslutsfattare beslut i frågorna om länder flera av dem inte ens besökt.


Brott & migration

Polis, åklagare har aldrig varit så överbelastade någonsin och det blir värre för var månad som går. Den fria rörligheten gör att brottslingar kan röra sig fritt och mycket lite samarbete finns mellan myndigheter i de olika länderna.

Stanislas Mbanenande SVENSK medborgare, internationellt efterlyst för folkmord på 50.000 människor i Rwanda 1994. Efter 12 år hittas han boende i Gävle. Hur kunde Migrationsverket ha så dålig koll när hela världen letar efter honom, och hur kunde vi ge honom asyl och svenskt medborgarskap.

Brottsligheten har ökat avsevärt och främst rån, misshandel, mord och sexualbrott. Det är bra med öppna gränser men det gör ju också att kriminella kan röra sig fritt och utöka “sin” marknad. Under 20 år har inte polissamarbetet mellan EU länderna visat någon handlingskraft snarare tvärt om, Polisen i Sverige är överbelastade. 832 poliser sade upp sig 2015. Rumänien är tex. idag värdens största tillhåll för bank och kreditkortsbedrägerier. 90% av alla Bankkortsstölder i Storbritanien utförs av Rumäner.

Delar av Södra Järva utanför Stockholm är bland de mest inbrottsdrabbade platserna i hela Europa. Vart åttonde hem utsätts för inbrott varje år.


Hur gjorde man innan EU?

Människan har i alla tider bedrivit handel och kommer att göra så med eller utan EU. Om länder har något gemensamt och vill importera/exportera så har man löst detta utan problem tidigare, vi har haft EFTA, stålunionen osv. som har varit små organisationer som enkelt kunnat utföra direktiv för handel.


Rik vill bli rikare

EU:s vilja att göra det enklare för länder att bedriva handel har varit rent ekonomiska av naturen. Därför har vi sett det ena skräckexemplet med byteshandel av utsläppsrätter, byte av fiskekvoter i Östersjön mot apelsinexport från Italien, storlekar på jordgubbar, och vinkeln på krokiga gurkor. Ja listan kan göras oändligt lång.


Ökad korruption

Ju längre ifrån besluten tas och ju högre upp, dess svårare blir insynen. Skandalen  med bygget av nya Karolinska är ett bra exempel där Landstinget låtit PWC flytta pengar utomlands där det inte finns någon insyn.Korruptionen har nu också bitit sig fast i det svenska näringslivet, kommuner, landsting och politiker. Alla vill ha del av den globala gemensamma kakan. LO, Migrationsverket, Rädda barnen, Skatteverkets chefer varnar sina kompisar som har  brevlådeföretag i Panama, varje dag matas vi med nya avslöjanden.


Skenande löneutveckling bland höga chefer och politiker

Innan EU var det inte ens möjligt för chefer eller politiker att ta ut allt för hög lön. Sedan EU inträdet så har detta skenat helt ur kontroll och löner för politiker på 1.5-4 miljoner/år och 10-30 miljonen för en VD är inte ovanligt.


Moral & etik

Har vi gement blivit mer själviska och bara vill ha mer. Ja det har vi säkert, men det är stor skillnad på en sjuksköterska som vill ha 3 kronor mer i timmen och t.ex. förra riksdagsledamoten Veronica Palm (S) som ville ha ett arvode på 46.800/månaden för ca. 20 timmars arbete/månad, Eller förre statsministern Fredrik Reinfeldt som får ut full fallskärm på 156.000/månad trotts att han har ett eget företag med miljonintäkter. Det är inte olagligt men ytterst omoraliskt. Men det gör inte något för de flesta verkar glömma eller har lika dålig moral och etik att de anlitar honom för ett 1-timmes föredrag för 100.000 kronor.


Har det här verkligen med EU att göra?

Ja i allra högsta grad, EU:s långa slingrande korridorer gör att det går att gömma sig och för svenska politiker öppnar sig en helt ny värld med nya kontakter, möjligheter och korruption som har funnits i Europa i 100-tals år men som vi lyckligtvis har varit befriade från. Det är som att ge en alkoholist nyckeln till Systembolaget. Det blir svårt att stå emot.



Vi måste komma tillbaka till sunt förnuft.

Svenska ICA startade i Sverige 1938 och har varit ett framgångsrikt matvarukoncept. År 2000 såldes 50% av ICA till det holländska bolaget Ahold som omsätter 38 miljarder EURO. 2003 säljer Ahold tillbaka ICA till koncern ICA-gruppen. ”Det här ger Ica och Icagruppen förutsättningar att utveckla sin affär”, säger Clas-Göran Sylvén, vd Hakon Invest. Varför man säljer en koncern och 3 års senare köper tillbaka den är en gåta.. Fokus blir dagligvaruhandel, fastigheter, bank och ”non food”.


Flera i styrelsen blev senare åtalade för bedrägeri.


Läs mer om affären här...


Svenska ARLA startade i på Stora Arla gård i Västmanland 1881. År 2000 slås Danska MD Foods och Arla samman och heter idag Arla foods med huvudkontor i Århus, Danmark. Omsättning ca. 70 miljarder/år. VD är den mycket anonyme Steen Mouridsen. Henri Sauvage De Nolting är vd för Arlas affärsenhet och tjänar 6.4 miljoner/år.


Arla satsar miljarder i Kina

Bondeägda mejeriföretaget Arla har gjort klart med en miljardinvestering som ska mångdubbla exporten av europeisk mjölk till Kina. Arla blir tillsammans med Kinas största livsmedelsföretag COFCO Corporation indirekt delägare i landets ledande mejeriföretag, China Mengniu Dairy Company Limited.

Svenska VOLVO startade 1927 och Volvo personvagnar ägs idag av kinesiska biltillverkaren Zhejiang Geely Holding Group. Omsatte 104 miljarder. VD Martin Lundstedt tjänade ca.12 miljoner 2014.

Stanislas Mbanenande efterlyst i hela världen för folkmord på 50.000 människor fick asyl och svenskt medborgarskap och bodde i Sverige i 12 år innan han greps. Hur var det möjligt?

(placeholder)